17. siječnja 2016.

Reading Diversely Tag


Reading Diversely Tag smislila je Holly sa booktube kanala Library at the Edge of the World a bio je potaknut raspravom o nedovoljnoj raznolikosti naših čitalačkih izbora. Inspirirana upravo ovim tagom ja sam u 2015. godini odlučila provesti read-diversely izazov, i zato mi se čini da je Reading Diversely Tag najbolji način da vam pokažem svoje rezultate :)

Tag se temelji na vrlo jednostavnom i nepristranom predlošku: potrebno je za svaki kontinent preporučiti jednu pročitanu knjigu, te navesti jednu koju planirate pročitati, nekada u budućnosti. Dodatan razlog zbog kojeg sam se odlučila na ovaj tag jest taj što moje prijedloge možete tumačiti i kao dopunu prošlogodišnjih favorita (post o favoritima prve polovice 2015. možete pročitati ovdje) :)


EUROPA
pročitala: Tove Jansson, The Summer Book
Knjiga o ljetu prekrasno je djelo književnice koja je najpoznatija po pričama o obitelji Moomin. U ovoj kratkoj zbirci priča o ljetnim dogodovštinama djevojčice Sofije, njezina oca i bake na malom otoku prekrasno je prikazana ljudska priroda, neobična složenost naših odnosa te čudni načini na koje se pokušavamo nositi sa svakodnevnim izazovima. Moju detaljnu recenziju možete pročitati ovdje.

pročitati: Marguerite Yourcenar, Hadrijanovi Memoari

AFRIKA
pročitala: Tayeb Salih, Sezona seobe na sjever
Izvrsno i krajnje neobično djelo za koje se govori da predstavlja odgovor Conradovom Srcu tame. Neimenovani pripovjedač vraća se u rodno selo u Sudanu nakon školovanja u Engleskoj. Tamo zatiče novog i zagonetnog mještanina Mustafu Sa'eeda, čija ga osobnost očara i čijom prošlošću postaje opsjednut. Kroz zanimljivu priču i prekrasan stil Sezona seobe na sjever progovara o posljedicama kolonijalizma, o rasnim i civilizacijskim razlikama te uspijeva šokirati - nešto što sam očekivala od Svijet se raspada, ali nije se dogodilo :/

pročitati: Naguib Mahfouz, Palace Walk

AZIJA
pročitala: Arundhati Roy, Bog malih stvari
Dovoljno je reći kako se Bog malih stvari ugurao na moj popis svevremenskih favorita :) Priča je to o blizancima Rahel i Esthi koji odrastaju u Indiji druge polovice prošloga stoljeća, zemlji još uvijek obilježenoj kastinskim sustavom i strogim zakonima koji određuju "who should be loved, and how. And how much". Odrastajući uz nesretnu samohranu majku, zlonamjernu pratetku i neostvarenog i razmaženog ujaka, blizanci zapravo imaju samo jedno drugo. A i to ne zadugo. 

pročitati: Salman Rushdie, Midnight's Children


JAPAN
pročitala: Yukio Mishima, Spring Snow
Iako sam mu inicijalno dala samo 3 zvjezdice, prvi dio trilogije Sea of Fertility zapravo mi je zaokupljao misli još tjednima nakon čitanja. Književnik kroz ljubavnu pričKiyoakija MatsugaeSatoko Ayakure govori o klasnim razlikama i važnosti tradicije u Japanu početka 20. stoljeća, ali i slika zanimljiv psihološki profil glavnog lika, kojeg tek pomisao o gubitku voljene žene potiče na reakciju (iako je "reakcija" previše snažna riječ za kontekst, ipak govorimo o elegantnom, sofisticiranom i "tiha voda brege dere" Japanu).

pročitati: Ryū Murakami, U miso juhi

AUSTRALIJA
pročitala: Peter Carey, Oscar i Lucinda
Imam namjeru pročitati sve što je Peter Carey ikada napisao. Detaljniju recenziju romana o dvoje neobičnih kockara možete pročitati ovdje, a u nastavku se možete priključiti mom oduševljenju pripovjedačkim stilom:
"Znati da ćeš biti usamljen nije isto što i biti usamljen. Kad je Lucinda stigla rijekom Paramatta u čamcu Sola Myera, zamišljala je kako će živjeti samotnim životom i ta joj je spoznaja davala osjećaj snage. Ipak, ono što je ona zamišljala nije bila usamljenost, koja je močvarna i kisela, nego nešto drugo, nešto svijetlo i tvrdo. Razlika između onog što je zamišljala i onog što je naposljetku iskusila, bila je razlika između oštrice noža - predmeta hladne ljepote - i kroničnoga bola otvorene rane." 

pročitati: Katherine Mansfield, The Garden Party

S AMERIKA
pročitala: Z. N. Hurston, Their Eyes Were Watching God
Their Eyes Were Watching God jedno je od najvažnijih djela afričko-američke književnosti koje je, zbog svoje slojevitosti i vjernog prikaza života afroamerikanaca (nasuprot programatskim djelima suvremenika kojima je cilj bio prikazati afroamerikance samo u pozitivnom svjetlu), inicijalno doživjelo loše reakcije kritike. Janie Crawford, protagonistica ovog romana, je mlada, optimistična i puna života. Uz to je i mulatkinja u vrijeme kad ožiljci ukinutog ropstva u SAD-u još uvijek zacjeljuju. No, Janie ne dopušta da ju njezin spol i rasa sputavaju, ona je nepokolebljiva u potrazi za boljim i sretnijim životom - životom po svom izboru

pročitati: Jhumpa Lahiri, Interpreter of Maladies

L AMERIKA
pročitala: Juan Rulfo, Pedro Paramo
Ah, Pedro Paramo :) Ovaj kratki roman ima sve što ja želim od jednog književnog djela: poseban i zanimljiv pripovjedački glas, poetične rečenice, složene narativne linije te likove jednostavne u svojoj potrebi za ljubavlju, ali složene u svom očaju zbog neispunjenih nada. Detaljniju recenziju napisala sam ovdje.

pročitati: M. V. Llosa, The War of the End of the World


Hvala na pozornosti. Do sljedećeg puta :*

Nema komentara:

Objavi komentar